Jedinečný jesenný tábor pre tínedžerov na Duchonke 👉 Viac informácií

Vianočné trhy Budapešť 2024 – Čo vidieť a ochutnať?

Rady a tipy 19.09.2024 8237x

Vianočné trhy v Budapešti patria medzi najkrajšie a najnavštevovanejšie v Európe. Každý rok lákajú tisíce turistov vďaka očarujúcej atmosfére, bohatému programu a chutným miestnym špecialitám.

Ak plánujete návštevu Budapešti počas vianočného obdobia, tu je prehľad toho, kam sa vydať a čo by ste určite nemali vynechať.

Najlepšie miesta, kde zažiť vianočné trhy v Budapešti

Vianočný trh na Vörösmartyho námestí je najstarším a najznámejším v Budapešti. Nájdete tu viac ako 100 stánkov s remeselnými výrobkami, jedlom a nápojmi. Každý večer sa námestie premení na žiarivú rozprávkovú krajinu. Na hlavnom pódiu sa každý deň organizujú animácie, koncerty a aktivity pre deti (v pracovné dni od 17:00 do 20:00, cez víkendy od 10:00 do 12:30 a od 16:00 do 20:00).

Nevynechajte:

  • Pečené gaštany
  • Kürtőskalács (trdelník)
  • Ručne vyrábané remeselné výrobky

Trh pred Bazilikou sv. Štefana patrí k najkrajším vianočným trhom v meste. Pred bazilikou je každoročne postavené klzisko, kde si môžu návštevníci korčuľovať s výhľadom na osvetlenú baziliku. Stánky tu ponúkajú široký výber gastronomických pochúťok aj umeleckých diel.

Čo ochutnať na vianočných trhoch v Budapešti?

Vianočné trhy v Budapešti sú rajom pre milovníkov dobrého jedla. Ponúkajú širokú škálu maďarských špecialít, ktoré musíte vyskúšať.

1. Kürtőskalács (trdelník)

Tento sladký dezert je neodmysliteľnou súčasťou maďarských vianočných trhov. Kürtőskalács je tradičný koláč, ktorý sa pečie na otvorenom ohni a potiera cukrom a škoricou. Môžete ho nájsť aj v rôznych príchutiach, ako sú vanilka, kokos alebo kakao.

2. Langoše

Langoše sú klasickým maďarským street foodom a na vianočných trhoch ich nájdete v mnohých variáciách. Najtradičnejší je so smotanou a syrom, no skúsiť môžete aj langoš s cesnakom, párkom či paprikou.

3. Guláš

Maďarský guláš je jedlo, ktoré dokonale zahreje v chladnom vianočnom počasí. Tento hustý a korenený guláš je jednou z najobľúbenejších špecialít, ktoré môžete na trhoch ochutnať.

4. Pálinka

Na zahriatie je ideálny tradičný maďarský destilát z ovocia - pálinka. Tento silný nápoj sa podáva v rôznych príchutiach, najčastejšie z marhúľ, sliviek alebo hrušiek.

Budapešť je počas zimy skutočne magickým miestom a vianočné trhy sú jej korunou. Či už sa sem vydáte za chutnými špecialitami, tradičnými remeslami alebo jedinečnou atmosférou, určite nebudete sklamaní. Vianočné trhy v Budapešti sú miestom, kde sa mieša tradícia s modernými prvkami, a kde si každý nájde niečo pre seba.

Vybrať termín

 


Novinky a články

Aby vám neunikli novinky