Jedinečný jesenný tábor pre tínedžerov na Duchonke 👉 Viac informácií

Vianočné trhy v Krakove 2024 – oplatí sa ich navštíviť?

Rady a tipy 07.10.2024 4443x

Krakov, mesto plné histórie, kultúry a neodolateľného šarmu, sa počas vianočných sviatkov mení na rozprávkový raj. Ulice zaplavené sviatočnými svetlami, vôňami medoviny a tradičných poľských pochúťok lákajú návštevníkov z celého sveta.

Ak hľadáte miesto, kde načerpáte pravú vianočnú atmosféru, Krakov by nemal chýbať na vašom zozname. Poďte s nami spoznať, prečo sú vianočné trhy v Krakove jedným z najobľúbenejších vianočných zájazdov v Európe. Mesto je plné historických pamiatok a úžasných zákutí, ktoré stoja za objavovanie. Wawelský hrad, Mariánsky kostol alebo židovská štvrť Kazimierz – to sú len niektoré z miest, ktoré by ste nemali vynechať.

Jednou z veľkých výhod Krakova je jeho dostupnosť pre slovenských návštevníkov. Cesta z mnohých miest na Slovensku do Krakova trvá len niekoľko hodín

Vianočné trhy na námestí Rynek Główny

Vianočné trhy v Krakove sa konajú priamo na Hlavnom námestí (Rynek Główny), ktoré je jedno z najväčších stredovekých námestí v Európe. Už samotný priestor je nádherným zážitkom. Počas Vianoc sa tu ocitnete v srdci veľkolepého trhu s desiatkami stánkov plných ručne vyrábaných ozdôb, umeleckých remesiel a darčekov. Krakovské trhy sú známe svojou autenticitou – výrobky, ktoré tu nájdete, sú skutočné umelecké diela miestnych remeselníkov.

Medzi stánkami nájdete aj krásnu Baziliku sv. Márie s jej dvojvežovým vzhľadom, ktorá dodáva celému námestiu nezameniteľný pôvab. V centre námestia sa týči slávna Sukiennica (historická tržnica), miesto plné histórie, ktoré po celý rok láka turistov svojou pestrou ponukou suvenírov.

Tradičné poľské dobroty

Ak hľadáte niečo tradičné, začnite s obrovskými poľskými klobásami. Tieto šťavnaté a dobre ochutené klobásy sa podávajú s horčicou a kečupom a sú dokonalým spôsobom, ako zahnať hlad na trhoch.

Ak preferujete niečo výdatnejšie, dajte si tradičný poľský sendvič, známy ako pajda. Je to obrovský kúsok chleba s lahodným mäsom, cesnakovým maslom, šalátom, klobásou, cibuľou a ďalšími chutnými ingredienciami. Po jednom takomto sendviči budete mať dosť energie na niekoľko hodín.

Ďalšou poľskou špecialitou, ktorú musíte vyskúšať, je chrumkavé bravčové koleno. Toto šťavnaté jedlo, ktoré je pripravované s veľkou starostlivosťou, je obľúbeným pokrmom na krakovských trhoch. Najlepšie chutí s prílohou podľa vášho výberu.

A samozrejme, nesmieme zabudnúť na legendárny poľský syr, najmä ovčí syr, ktorý je jedným z najznámejších. Tento syr nájdete na trhoch nielen v surovej podobe, ale aj v grilovanej verzii, ktorá je v chladnom počasí obzvlášť chutná.

Suveníry a remeslá

Krakovské trhy sú tiež miestom, kde môžete nakúpiť krásne a originálne vianočné darčeky. Medzi najpopulárnejšie suveníry patria ručne vyrábané drevené hračky, umelecké sklenené ozdoby a slávne krakovské vianočné gule.

Pre milovníkov módy sú tu dostupné aj kožené výrobky, vrátane kožuchov z ovčej kože, ktoré si môžete kúpiť za veľmi rozumné ceny.

Tradičné poľské nápoje – vodka a varené víno

Poľsko je známe svojimi nápojmi, predovšetkým vodkou. Táto je mimoriadne obľúbená práve na vianočných trhoch, najmä keď teploty klesnú pod bod mrazu, čo sa v Krakove stáva často. V studenom decembri je vodka osvedčeným spôsobom, ako sa zahriať.

Ďalším vynikajúcim nápojom, ktorý nesmiete vynechať, je varené víno. Poliaci vedia, ako ho správne pripraviť – klinčeky, zázvor, plátky pomaranča a med spoločne vytvárajú dokonalú chuť Vianoc v pohári. Pre milovníkov piva je tu aj poľská špecialitavarené pivo, ktoré sa mieša s medom a korením, čo z neho robí neodolateľný horúci nápoj, aký doma určite nenájdete.

Poďte s nami zažiť nezabudnuteľné chvíle v srdci Krakova a odneste si so sebou krásne spomienky a originálne darčeky pre svojich blízkych.

 


Novinky a články

Aby vám neunikli novinky