Limitovaná zľava 50 €! Jedinečný jesenný tábor pre tínedžerov na Duchonke 👉 Viac informácií

Vianočné trhy vo Viedni 2024: Čarovná atmosféra, vône a chute v srdci Európy

Rady a tipy 19.10.2024 856x

Vianočné trhy vo Viedni patria medzi najpopulárnejšie a najkrajšie v Európe.

Toto nádherné mesto sa v zimných mesiacoch mení na rozprávkovú destináciu plnú svetiel, tradičných stánkov a nezabudnuteľných zážitkov. Prečo by ste tento rok mali navštíviť práve tieto trhy?

História a tradícia vianočných trhov vo Viedni

Vianočné trhy vo Viedni majú dlhú históriu, ktorá siaha až do 13. storočia. Prvý trh sa konal už v roku 1296, keď Albrecht I. povolil obchodníkom predávať svoje výrobky pred Vianocami. Odvtedy sa táto tradícia vyvíjala a dnes viedenské vianočné trhy lákajú návštevníkov z celého sveta.

Najznámejším a najväčším trhom je Christkindlmarkt na Rathausplatz, ktorý ponúka nielen pestrý výber darčekov a suvenírov, ale aj rôzne atrakcie pre deti.

Atmosféra, ktorú inde nenájdete

Prechádzka po viedenských trhoch je jedinečným zážitkom. Stánky zdobia vianočné ozdoby, svetielka a vo vzduchu sa šíria vône punču, pečených gaštanov a perníkov. Každý kút mesta dýcha Vianocami. V centre nájdete niekoľko rôznych trhov, od veľkolepých po skromnejšie, napríklad na Freyung, kde si môžete vychutnať tradičné remeselné výrobky a bio produkty.

Čo ochutnať?

Okrem vizuálnych a zvukových dojmov sú viedenské trhy aj rajom pre chuťové poháriky. Nemôžete odísť bez toho, aby ste ochutnali niektoré z viedenských špecialít. Medzi ne napríklad patrí:

  • Weihnachtspunsch – horúci ovocný punč, často ochutený rumom alebo vínom
  • Germknödel – teplá parená buchta plnená slivkovým lekvárom, posypaná práškovým cukrom a makom 
  • Apfelstrudel – tradičný jablkový štrúdľ s jemným cesto a šťavnatou náplňou

Nezabudnite ani na vianočné cukrovinky, ako sú Vanillekipferl či medovníčky.

Vianočné aktivity pre všetkých

Vianočné trhy vo Viedni nie sú len o nakupovaní a jedle. Na Rathausplatz sa každoročne inštaluje klzisko, ktoré je obľúbenou aktivitou nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Na svoje si prídu aj milovníci hudby – tradičné vianočné koncerty a spevy známych koledníkov v Dóme sv. Štefana sú nezabudnuteľným zážitkom.

Pamiatky v okolí vianočných trhov

Hofburg

Hofburg, bývalé sídlo habsburských cisárov, je jednou z najdôležitejších pamiatok Viedne. Nachádza sa v samotnom centre mesta a je vzdialený len pár minút chôdze od najväčších vianočných trhov. Palácový komplex zahŕňa niekoľko múzeí, vrátane Sissi múzea a Cisárskej klenotnice, kde môžete obdivovať kráľovské klenoty a historické artefakty.

Albertina

Milovníci umenia by nemali vynechať ani galériu Albertina, ktorá hostí dočasné výstavy diel svetových umelcov, ako sú Monet, Picasso či Michelangelo. Je len kúsok od hlavného trhového námestia a poskytuje príjemný únik od zimného chladu.

Dóm sv. Štefana

Dominantou mesta je Dóm sv. Štefana (Stephansdom), jedna z najvýznamnejších gotických stavieb v Európe. Okrem nádherného interiéru ponúka návštevníkom možnosť vystúpiť na vežu, odkiaľ sa naskytá úžasný výhľad na vianočne osvetlené mesto.

Tešíme sa na vás

Vianočné trhy vo Viedni sú miestom, kde sa tradícia stretáva s moderným duchom, a každý rok prinášajú niečo nové. Či už hľadáte darčeky, chutné jedlo, alebo si len chcete užiť pravú vianočnú atmosféru, návšteva vianočných trhov vo Viedni vás nesklame. Vydajte sa so Slniečkom za neopakovateľnou atmosférou Vianoc do mesta hudby a valčíkov – do Viedne!


Novinky a články

Aby vám neunikli novinky